dordrecht

Slogan of dordrecht

Dordrecht Startpagina

Dordrecht
De grootste stad van de Drechtsteden, Dordrecht, heeft al sinds 1220 stadsrechten. De voormalige handelsstad is met zijn oude koopmanshuizen en havens zeker een bezoek waard.

Historie
De stadsrechten ontving Dordrecht van Graaf Willem I, de heerser over de toenmalige Nederlanden. Deze rechten kreeg de stad niet voor niets. De stad was gebouwd op een strategisch punt, een splitsing in de rivier de Merwede. In de Middeleeuwen ontwikkelde Dordrecht zich daarom tot een belangrijke handelsstad. Wijn, hout en graan waren de belangrijkste handelsproducten. De stad vormde een stapelplaats voor de doorverhandeling van deze goederen. Rond 1618 kwam de Reformatie op gang en de handelsstad werd een bolwerk van rebellie.

Als we een aantal sprongen in de tijd maken, zien we dat Dordrecht later ook een grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog. De stad en zijn omgeving waren het middelpunt van de strijd in de laatste jaren van de oorlog.

Havens
De economie van het huidige Dordrecht draait vooral om scheepsbouw, en de hout- en metaalindustrie. De stad is gebouwd op een knooppunt van de rivier de Merwede, de Oude Maas en de Noord, en is het drukst bevaren waterknooppunt van Europa.

De stad is niet meer zo'n belangrijke handelsstad als vroeger. Door een overstroming in 1421 werd Dordrecht een eiland, te bereiken via verschillende bruggen. Toeristen komen vooral om de prachtige haven en koopmanshuizen te bekijken. Het stadhuis ligt er prachtig bij in één van de havens. Ook zijn er een aantal oude hofjes, een vismarkt en pleinen, die bekeken kunnen worden.

Varen
Omdat Dordrecht in een waterrijk landschap ligt, is het als toerist leuk om een tochtje met een boot te maken. Een nabijgelegen natuurgebied is Nationaal Park de Biesbosch, waar je midden door de natuur vaart. Ook kan je verschillende rondvaarten maken door de wateren van de stad.

Gemeente Dordrecht

Werken In Dordrecht

Winkels

Wonen Dordrecht

Horeca

  • Eetcafe de Plint Dordrecht . Gezellig borrelen, uitgebreid of juist snel lunchen, oneindig genieten van heerlijke (borrel)hapjes, perfecte feestjes vieren en natuurlijk gewoon fijn dineren, alles is mogelijk. Sfeervol en ongedwongen met de service en gastvrijheid

Advertenties